Dýňová polévka

Potřebujeme: 1 kg dýně, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 1 litr vývaru, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, 100 ml smetany ke šlehání, 1/2 lžičky muškátového oříšku, 1 lžička kari, 1 lžička drceného kmínu, sůl, pepř, 3 větvičky tymiánu, plátky mandlí (můžou být i dýňová, nebo slunečnicová semínka) a ztracené vajíčko k podávání

Dýni vydlabeme a nakrájíme na větší kousky. Ty vyložíme na plech s pečícím papírem, zakápneme olivovým olejem, posypeme kmínem, muškátovým oříškem, osolíme a opepříme. Vložíme do trouby na 200 stupňů na 20 minut.

V hrnci rozpustíme máslo a na něm dozlatova usmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přilijeme vývar a přidáme prolisovaný česnek a upečenou dýni. Necháme 10 minut povařit.

Vše rozmixujeme a dochutíme tymiánem, kari kořením, po případě solí a pepřem. Podle hustoty polévky přilijeme smetanu.

Podáváme s opraženými mandlemi a ztraceným vajíčkem.