Třešňový koláč

17.10.2019

Na těsto potřebujeme: 200g nakrájeného másla, 300g hladké mouky+ na podsypání, 100g moučkového cukru, 1 vejce

Na náplň potřebujeme: 500g třešní, 200g krupicového cukru, hrst nasekaných vlašských ořechů, 3 vejce, 2 lžíce třešňovice (nemusí být), nastrouhaná kůra z 1 citronu, 250ml smetany ke šlehání, 80g rozpuštěného másla

Začneme přípravou třešní, které si vypeckujeme, posypeme 2 lžícemi cukru, zakápneme pálenkou, kterou můžeme vynechat. Promícháme a necháme na půl hodiny v ledničce odpočinout.

Dále si zpracujeme těsto ze všech psaných surovin, vytvarujeme z něj kouli a dáme na půl hodiny do lednice chladit.

Předehřejeme si troubu na 190 stupňů, těsto si vyválíme na pomoučené ploše a vyložíme jím formu na koláč o průměru 30cm. Připravené těsto, dáme na 3-4 minuty chladit do mrazáku.

Korpus propícháme vidličkou a vyložíme pečícím papírem, na který nasypeme syrovou luštěninu (nejlépe fazole). 20 minut pečeme, poté dáme papír pryč a 10 minut dopečeme do zlatavé barvy.

Vrhneme se na krém. Do smetany zašleháme vejce, cukr, máslo, oříšky a kůru z citronu. Nakonec přimícháme třešně i se šťávou, kterou pustily. Celou směs nalijeme na korpus.

Pečeme na 180 stupňů cca 40 minut. Až koláč vychladne, poprašte cukrem.

Vytvořte si webové stránky zdarma!