Jablečný koláč

24.06.2019

Na těsto potřebujeme: 200g mouky (100g hladké a 100g polohrubé mouky), 100g změklého másla, jeden žloutek, cca 3 lžíce studené vody

Náplň: 4 oloupaná jablka, 4 lžíce třtinového cukru, 50g másla, 100g zakysané smetany, 4 lžičky marmelády, 1 lžíce calvadosu (nebo jiného alkoholu)

Mouku si prosejeme přes síto, doprostřed dáme jeden žloutek a rozkrájené změklé máslo. Z této směsi uděláme hladké těsto. Pokud se nechce spojit, přilijeme studenou vodu. Vytvořenou kouli dáme v potravinové fólii na půl hodiny do ledničky.

Formu o průměru 25 cm, vymažeme máslem. Z těsta si vyválíme placku, kterou přendáme do formy. Tam ji ještě umačkáme prsty do požadovaného tvaru, tak aby vznikly, alespoň centimetrové okraje.

Jablka si nakrájíme na plátky. Jednu vrstvu jablek poklademe na těsto a potřeme je zakysanou smetanou, navrstvíme další jablka. Ty posypeme rovnoměrně cukrem a poklademe nakrájeným máslem.

Koláč vložíme do předehřáté trouby na 200⁰C. Po 45 minutách pečení, přepneme troubu na program gril a dalších 5 minut dopékáme.

V kastrůlku na mírném ohni prohřejeme spolu marmeládu a calvados. Tímto hotový koláč pokapeme.

Vytvořte si webové stránky zdarma!