Kladkaka s krémem

Kladdkaka je švédský dort, který je velmi podobný americkému brownies. Je v něm plno cukru, ale spojení s hořkým kakaem se velmi doplňují a dělají dort velmi lahodným a hutným.

Na to, jak je delikátní, je velmi jednoduchý a pokud občas upečete doma něco sladkého, suroviny na něj budete mít jistě doma. Jeho jméno ,,kladd" nedostal jen tak, znamená to- mazlavý, proto hlídejte, aby se vám nepřepekl a zůstal pěkně patlavý.

Jelikož jsem dort pekla na rodinnou oslavu, potřebovala jsem ho větší a trochu hutnější, proto jsem mezi korpusy přidala krém a myslím, že jsem nešlápla vedle. Dort byl vynikající.
Recept je psaný ve verzi s krémem a 3 korpusy, proto pokud se rozhodnete dělat tradiční recept a to jeden korpus bez krému, vydělte si všechny suroviny 3 a vynechte krém.
Ale ať ho budete dělat jakkoli, nebudete litovat.

Na 3 korpusy potřebujeme: 300g rozpuštěného másla+ na vymazání forem, 6 vajec, 600g krupicového cukru, 210 hladké mouky, 3 lžičky vanilkového extraktu, 75g kakaa

Na krém:100g másla, 450g ricotty, 320g moučkového cukru, 100ml šlehačky (vyšlehané), 50g kakaa

Předehřejeme si troubu na 180⁰C. Vymažeme si 3 formy (kdo má jen jednu jako já, bohužel musí korpusy péct jeden po druhém) o průměru 23cm máslem a vyložíme pečícím papírem.

Do rozpuštěného másla přimícháme cukr, po jednom zašleháme vejce a nakonec přisypeme mouku, kakao a vanilkový extrakt. Těsto rozdělíme do forem a dáme péct na cca 20 minut. Po upečení necháme nejlépe na mřížce zcela vychladnout.

Mezi tím si připravíme krém. Máslo s ricottou vyšleháme do hladkého krému, opatrně vmícháme smetanu a přidáme kakao s cukrem.

Na jeden z vychladlých korpusů dáme třetinu krému, na ni položíme druhý plát, opět naneseme třetinu krému a poté zakončíme posledním korpusem a zbylým krémem.

Dort ozdobíme ovocem, posypeme kakaem a dáme chladit.