Koprovka

24.06.2019

Potřebujeme: 8-10 větších brambor, 1 lžíce másla, svazek čerstvého kopru, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml mléka, 500 ml vývaru, 4 vejce, sůl, cukr, ocet, 200-250 ml 40%smetany

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme vařit do studené, osolené vody. Kopr opereme, přebereme, odstraníme tuhé stonky a zbývající části na jemno nakrájíme. V kastrolu rozpustíme máslo a pak na něm z mouky - za stálého míchání - usmažíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem, přidáme mléko, důkladně rozmícháme a necháme asi dvacet minut vařit. Mezitím natvrdo uvaříme i vejce.

Do polévky přidáme kopr, osolíme, osladíme, okyselíme octem a necháme přejít varem. Pak přidáme smetanu a případně ještě dochutíme, už nevaříme. Brambory slijeme. Vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky.

Vytvořte si webové stránky zdarma!