Minestrone se slávkami

Na polévku potřebujeme: 50g slaniny, 3 stroužky česneku (nakrájený na plátky), cibuli, mrkev, ¼ celeru, 2 střední brambory, plechovku bílých fazolí, ½ litru zeleninového vývaru, rajče, 4 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce nastrouhaného parmazánu, 150g uvařených těstovin, lžíce másla, sůl, pepř

Na slávky potřebujeme: ½ kg slávek, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 200ml zeleninového vývaru, 100ml bílého vína, hrst hladkolisté petrželky

Ve větším hrnci si rozehřejeme máslo a vmícháme slaninu nakrájenou na kostičky. Na mírném plamení necháme slaninu osmahnout zhruba 3 minuty. Přidáme česnek, najemno nakrájenou cibuli a po chvilce vmícháme celer, mrkev a brambory nakrájené na kostičky. Restujeme, dokud nebude mít zelenina zlatavou barvu.

Směs podlijeme vývarem, (pokud nemáme dostatek vývaru, můžeme smíchat na půl s vodou) přidáme rajče nakrájené na kostky, protlak a vmícháme parmazán. Na mírném plamení vaříme asi 30 minut pod pokličkou.

Mezi tím si v jiném hrnci rozpálíme olej, na kterém osmahneme na plátky nakrájený česnek. Slávky si ve studené vodě očistíme, otevřené vyhodíme a zbylé dáme do hrnce k česneku. Promícháme, podlijeme vínem a vývarem. Dusíme zhruba 10 minut, než se nám tekutina zredukuje. Měly by se nám otevřít všechny mušle, pokud je nějaká zavřená, tak ji bez milosti vyhoďte.

Stáhněte ze sporáku a vmíchejte nasekanou petrželku.
Polévku si osolíme, opepříme podle chuti a přidám zhruba hrst těstovin a vmícháme bílé okapané fazole. Celé necháme prohřát.

Polévku podáváme společně se slávkami.