Paštika s koňakem a rybízem

01.07.2019

Potřebujeme: 300g kuřecích jater, ½ cibule, 30g másla, 2 větvičky tymiánu, 50ml koňaku (já použila francouzský Remi Martin v.s.o.p.), 2 lžičky 33% smetany, sůl, pepř, 150g rybízové marmelády, 2 lžičky práškové želatiny

Na pánvičce si rozpustíme máslo a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidáme očištěná a na kousky nakrájená kuřecí játra. Necháme zatáhnout. Přilijeme koňak a smetanu. Ochutíme tymiánem a podlijeme 100ml vody. Necháme pod pokličkou dusit do měkka 5-10 minut.

Játra nakonec osolíme a opepříme. Vypneme sporák a necháme je vychladnout.

Mezi tím si v rendlíku zahřejeme marmeládu s 50ml vody. Až začne rybíz probublávat, vypneme oheň a vmícháme 2 lžičky želatiny. Pořádně ji rozmícháme, aby se nám neutvořili hrudky.

Připravíme si plech na muffiny, kde jednotlivé prohlubně vyložíme potravinářskou folií. Mě se paštika vešla do 6 formiček, ale bude záležet na tom, jak moc je budete plnit.

Opatrně si do každé připravené prohlubně dejte 1-2 lžíce horké rybízové marmelády. Trochu s plechem bouchněte, aby se vám pěkně rozlezla ke stěnám. Takto připravený plech nechte do ztuhnutí odpočinout.

Játra si přendejte do hlubší misky a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka. Paštiku ochutnejte, měla by být mírně přesolená, po ztuhnutí se slanost vstřebá.

Pokud máte rybíz ve formičkách tuhý rozdělte na ni připravenou paštiku a nechte v chladu odpočinout.