Paštika z kuřecích jater

24.03.2019

Na 3 mističky potřebujete: 100g másla + 30g na zalití, 200g kuřecích jater, půlka nadrobno nakrájené cibule, 100ml vody, 2 lžíce sójové omáčky Johnsen Shoyu, 75ml bílého vína, 1 lžička provensálského koření, sůl, čerstvě mletý pepř, lžička smetany ke šlehání

Očistěte játra a pokrájejte na kostky. V pánvi na lžíci másla zpěňte cibuli. Přidejte játra, míchejte, až zesvětlají a zatáhnou se. Zalijte vodou, sójovou omáčkou a vínem.

Osolte, opepřete, posypte provensálskými bylinkami, přiklopte a vařte 10-15 minut doměkka. Játra by měla být nejméně do poloviny ponořená v tekutině. Vypněte a vlijte do hlubší mísy. Přidejte pokrájené máslo a mixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte tolik smetany, aby směs měla konzistenci hustší omáčky.

Ochutnejte, případně přidejte pepř a sůl-paštika by měla být lehce přesolená, po zchladnutí se slanost vstřebá. Rozdělte do nádobek. Rozehřejte 30g másla a povrch paštik zalejte. Nechte chvilku při pokojové teplotě zatuhnout a poté dejte do ledničky. Paštika vydrží až 5 dní v chladničce.