Špaldové mazanečky

Na 6 malých mazanců budeme potřebovat: 500 g špaldové mouky, 100ml mléka, 100ml kefíru, 100g krupicového cukru, 30g droždí, 2 žloutky, 50g rozpuštěného másla, 100g rozinek, kůra z citonu, vejce na potření, mandlové plátky na posypání
Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přisypeme 2 lžíce cukru, promícháme a dáme na teplé místo. K hotovému kvásku přidáme špaldovou mouku, žloutky, rozpuštěné máslo, cukr, kefír, rozinky a nastrouhanou citronovou kůru. Vše zpracujeme v hladké těsto.Mísu zakryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout 2 hodiny.Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Z těsta vytvarujeme 6 bochánků, které necháme na plechu ještě 10 minut nakynout.

Každý bochánek potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předehřáté trouby na 15-20 minut péct.

V půlce pečení mazance potřeme ještě jednou vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi