Švestková šťáva

16.10.2019

Na 1,5 litru potřebujeme: 2 kg omytých švestek, 600g krupicového cukru, 1 pytlíček pomůcky ke konzervování (nemusí být, ale šťáva vydrží déle)

Do velkého hrnce si dáme švestky a podlijeme 0,5 litrem vody. Vaříme a průběžně mícháme a vařečkou mačkáme švestky.

Až jsou švestky rozvařené, necháme chvilku vychladnout, aby se s nimi pracovalo lépe.

Připravíme si větší nádobu, do které budeme šťávu cedit. Nejlépe to uděláme nejprve přes cedník, abychom se zbavili pecek a poté znovu přes plátýnko, nebo čistou utěrku, abychom dosáhli čisté šťávy. Komu nevadí ve šťávě trochu dužiny, krok s plátýnkem vynechá.

Takto přeceděnou šťávu dáme na sporák a nasypeme do ní cukr a kdo používá, tak i pomůcku ke konzervování.

Necháme cukr rozpustit, pak sundáme ze sporáku a lijeme do připravených lahví, uzavřeme a pokud možno otočíme dnem vzhůru. Takto necháme vychladnout.