Svíčková na smetaně

24.03.2020

Potřebujete: 500g vepřové panenky (nebo pravé hovězí svíčkové), 150 g másla, 2 mrkve, ½ celeru, 1 petržel, 2 cibule nasekané, 1 jablko, 100 g krupicového cukru, 2 lžičky plnotučné hořčice, 2 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 2 snítky čerstvého tymiánu, 50 ml octa, 50 ml bílého vína, hovězí vývar nebo voda na dolití, 150 ml smetany, čtvrt citronu

Maso pořádně osolte a opepřete.

Připravte základ omáčky: v kastrolu rozehřejte máslo, poté přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu a osmažte dozlatova. Teprve pak vsypejte cibuli a opět restujte. Přidejte nakrájené jablko a cukr a nechte zkaramelizovat. Po chvíli přidejte hořčici, divoké koření a snítky tymiánu. Přilijte ocet a nechte ho odvařit.

Když se ocet odpaří a základ omáčky zkaramelizuje, vložte do něj na plátky nakrájené maso. Podlijte vínem a zalijte vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso ponořené. Nechte dusit 1-1,5 hodiny, aby změklo.

Maso a pokud možno i koření vyjměte z hrnce.

Omáčku nakonec ještě zjemněte smetanou , dochuťte citronovou šťávou podle chuti, propasírujte přes jemné síto a ještě rozmixujte.

Vytvořte si webové stránky zdarma!